# Problems on Times and Distance

Q1. A man is walking at a speed of 10 km/hr. After every
kilometer, he takes rest for 4 minutes. How much time will
he take to cover a distance of 10 km ?

(a) 96 minutes

(b) 100 minutes

(c) 60 minutes

(d) 90 minutes

**Answer:**(a) 96 minutes

For travelling 10 km he will take rest 9 times each of 4 minutes

So the total time taken to travell 10 km

=60 + 36

=96 minutes

Q2. A car completes a journey in 11 hours, the first half
at 30 km/hr and the second half at 25 km/hr. Find the
distance travelled ?

(a) 250 km

(b) 375 km

(c) 300 km

(d) 400 km

**Answer:**(c) 300 km

Let the distance travelled be x km

(x/(2X30)) + (x/(2X25)) = 11

x/60 + x/50 = 11

(5x + 6x) / 300 = 11

x = 300 km

Q3. A car moves at the speed of 72 km/hr. What is the
speed of the bus in metres per second ?

(a) 15 metre/sec

(b) 18 metre/sec

(c) 20 metre/sec

(d) 26 metre/sec

**Answer:**(c) 20 metre/sec

Speed of the car = 72 X (5/18) = 20 metre/sec

Q4. A car moving at the speed of 36 km/hr crosses a
bridge in 5 minutes. What is the length of the bridge in
metres ?

(a) 2000 metres

(b) 3000 metres

(c) 3500 metres

(d) 4500 metres

**Answer:** (b) 3000 metres

Speed of the car = 36 X (5/18) = 10 metre/sec

5 minutes = 5 X 60 = 300 sec

Distance covered in 5 minutes (300 sec) = (10 X 300) = 3000 metres

Q5. If a person walks at 14 km/hr instead of 10 km/hr, he would have walked 20 km more. The actual distance travelled by him is

(a) 30 Km

(b) 45 Km

(c) 50 Km

(d) 60 Km

**Answer:** (c) 50 Km

Let the actual distance travelled be x km. Then

x/10 = (x+20)/14

14x = 10x + 200

4x = 200

x = 50 Km

Q6. A car starts a journey of 290 km with the speed of 50 km/hr. After every two hours the speed of the car increase by 10 km/hr. So how much time will it take to cover the distance

(a) 2 hr 10 min

(b) 4 hr

(c) 4 hr 45 min

(d) 5 hr

**Answer:** (d) 5 hr

Distance covered in first 2 hr = (50 X2) = 100 Km

Distance covered in nect 2 hr = (60 X2) = 120 Km

So total distance covered in 4 hr = (100+120)= 220 Km

Remainaing distnace = (290 - 220) = 70 km

Speed in 5th hr = 70 km/hr

So total time taken = (4hr + 1hr) = 5hr

Q7. A is twice as fast as B and B is thrice as fast as C. The journey covered by C in 42 minutes will be covered by A in

(a) 7 minutes

(b) 14 minutes

(c) 16 minutes

(d) 20 minutes

**Answer:** (a) 7 minutes

A taken time 1/2 of B i.e B/2

B taken time 1/3 of C i.e C/3

C take time = 42 minutes

∴ B takes time = (42/3) = 14 minutes

∴ A takes time = 14/2 minutes = 7 minutes

Q8. A man performs 4/15 of the total journey by rail, 9/20 by bus and the remaining 5 km by walking. His total journey is

(a) 16 km

(b) 17.647 km

(c) 17.476 km

(d) 17.764 km

**Answer:** (b) 17.647 km

Let the total journey be x km

∴ x(4/15) + x(9/20) + 5 = x

=> | 4x | + | 9x | + 5 = x |

15 | 20 |

=> | 80x + 135x +1500 | = x |

300 |

=> 215x = 300x - 1500

=> 300x - 215x = 1500

=> 85x = 1500

=> x = 1500/85 = 17.647 km

Q9. The speeds of three cars are in the ratio 2 : 3 : 5. The ratio of the times taken by these cars to travel the same distance is

(a) 2 : 3 : 5

(b) 3 : 2 : 5

(c) 4 : 6 : 10

(d) 15 : 10 : 6

**Answer:** (d) 15 : 10 : 6

Ratio of the time taken = | 1 | : | 1 | : | 1 |

2 | 3 | 5 |

= | 1 | X 30 : | 1 | X 30 : | 1 | X 30 |

2 | 3 | 5 |

= 15 : 10 : 6

Q10. A police is 108 m behind a thief. The police runs 21 m and the thief run 15 m in a minute. In what time will the police catch the thief

(a) 12 minute

(b) 16 minute

(c) 18 minute

(d) 20 minute

**Answer:** (c) 18 minute

(21 - 15) m = 6m covered in 1 minute

∴ 108m covered in (108/6) minutes = 18 minutes

## Practice Test Exam

## GK Quiz Video