# Problems on Profit Loss

#### Home⇒Quantitative Aptitude⇒ Profit Loss Quantitative Questions

Q41. Hari buys some marbles at 4 for a rupee and sells them at 5 for a rupee. His loss percent is

(a) 19%

(b) 21%

(c) 20%

(d) 24%

**Answer:** (c) 20%

C.P of one marble = Rs. (1/4) = (100/4) paise = 25 paise

S.p of one marble = Rs. (1/5) = (100/5) paise = 20 paise

∴ Loss = (25 - 20) paise = 5 paise

∴ Loss % = (5/25) X 100 = 20%

Q42. Mukesh purchased 40kg of wheat at Rs. 12.50 per Kg and 25Kg of wheat at Rs. 15.10 per Kg. He mixed the two qualities of wheat for selling. At what rate should it be sold to gain 10% ?

(a) Rs. 9.25

(b) Rs. 11.35

(c) Rs. 12.50

(d) Rs. 14.85

**Answer:** (d) Rs. 14.85

C.P of (40+25) Kg = Rs. (40 X 12.5 + 25 X 15.10)

= Rs. (500 + 377.50) = Rs. 877.50

C.P of 1 Kg = Rs. (877.50/65) = Rs. 13.5

Gain % = 10%

∴ S.P of 1Kg mixture = Rs. 13.5 X (110/100) = Rs. 14.85

Q43. A shopkeeper earns a profit of 15% on selling a book at 10% discount on the printed price. The ratio of the cost price and the printed price is

(a) 15 : 27

(b) 18 : 23

(c) 19 : 37

(d) 23 : 39

**Answer:** (b) 18 : 23

Let the printed price be Rs. 100

∴ S.P = Rs (100 - 10) = Rs. 90

Profit % = 15%

∴ C.P = (100/115) X 90 = Rs. (1800/23)

∴ C.P : Printed price = (1800/23) : 100

= 1800 : 2300 = 18 : 23

Q44. A man sold two steel chairs for Rs. 400 each on one, he gains 20% and the other he loses 10% . How much does he gain or loss in the whole transaction ?

(a) Rs. 22.23

(b) Rs. 25.50

(c) Rs. 27.35

(d) Rs. 31.20

**Answer:** (a) Rs. 22.23

S.P of two chair = Rs. 400 X 2 = Rs. 800

C.P of two chair = Rs. ((100/120) X 400 + (100/90) X 400 )

= Rs. (333.33 + 444.44)

= Rs. 777.77

∴ Gain = Rs. (800 - 777.77)

= Rs. 22.23

Q45. A man sold two pipes at Rs. 12 each on one he gained 20% and on the other lost 20%. On the whole he loss

(a) Rs. 1

(b) Rs. 2

(c) Rs. 3

(d) Rs. 4

**Answer:** (a) Rs. 1

S.P of one pipe = Rs. 12

S.P of two pipe = Rs. 12 X 2 = Rs. 24

C.P of two pipes = Rs. ((100/120) X 12 + (100/80) X 12)

= Rs. (10 + 15) = Rs. 25

∴ Loss = Rs. (25 - 24) = Rs. 1

Q46. By selling 100 pencils, a shopkeeper gains the selling price of 20 pencils. His gain percent is

(a) 20%

(b) 21%

(c) 25%

(d) 28%

**Answer:** (c) 25%

Let S.P of one pencil = Rs. x

∴ S.P of 100 pencil = Rs. 100x

Gain = Rs. 20x

∴ C.P = Rs (100x - 20x) = Rs. 80x

∴ Gain % = (20x/80x) X 100 = 25%

Q47. A dealer offers a discount of 10% on the marked price of an article and still marks a profit of 20%, if its marked price is Rs. 1000 then the cost price is

(a) Rs. 500

(b) Rs. 550

(c) Rs. 625

(d) Rs. 750

**Answer:** (d) Rs. 750

M.P = Rs. 1000

Discount = 10%

∴ S.P = Rs. (90/100) X 1000 = Rs. 900

Profit = 20%

∴ C.P = Rs. (100/120) X 900 = Rs. 750

Q48. If an article is sold at a gain of 5% instead of being sold at a loss of 5%, one gets Rs. 5 more. What is the cost price of the article ?

(a) Rs. 45

(b) Rs. 50

(c) Rs. 62

(d) Rs. 67

**Answer:** (b) Rs. 50

Let C.P be Rs. x

∴ | 150 | x - | 95 | X x = 5 |

100 | 100 |

⇒ 105x - 95x = 500

⇒ 10x = 500

⇒ x = 50

∴ C.P = Rs. 50

Q49. The profit earned after selling an article for Rs. 720 is the same as loss incurred after selling the article for Rs. 480. The cost price of the article is

(a) Rs. 545

(b) Rs. 575

(c) Rs. 600

(d) Rs. 670

**Answer:** (c) Rs. 600

Let the C.P be Rs. x, then

720 - x = x - 480

⇒ 2x = 720 + 480 = 1200

⇒ x = 600

∴ C.P = Rs. 600

Q50. A shopkeeper has 1000 Kg of sugar, part of which he sells at 8% profit and the rest at 18% profit. He gains 14% on the whole. The quantity sold at 18% profit is

(a) 500 Kg

(b) 600 Kg

(c) 700 Kg

(d) 800 Kg

**Answer:** (b) 600 Kg

Let the sugar sold at 8% gain be x Kg.

∴ The sugar sold at 18% gain is (1000 - x) Kg

Let the C.P of 1 Kg sugar be Rs. y

∴ The C.P of 1000 Kg sugar be Rs. 1000y

Now | 108 | xy + | 118 | X (1000 -x) y = | 114 | X 1000y |

100 | 100 | 100 |

⇒ 108xy + 118000y - 118xy = 114000y

⇒ 10x = 4000

⇒ x = 400

∴ Quality sold at 18% gain = (1000 - 400) Kg = 600 Kg