# Splification - Quantitative Aptitude

Q51. Rahim had 70 currency notes in all, some of which were of Rs. 100 denomination and the remaining of Rs. 50 denomination. The total amount of all these currency notes was Rs. 4000. What is the value of 100 rupee notes ?

(a) Rs. 800

(b) Rs. 950

(c) Rs. 1000

(d) Rs. 1100

**Answer:** (c) Rs. 1000

Let, the no. of 100 rupee notes be x

∴ No of 50 rupee notes be 70 - x

A/Q 100 X x + 50 (70 - x) = 4000

⇒ 2x + 70 - x = ^{4000}/_{50} = 80

⇒ x = 80 - 70 = 10

∴ Value of 100 rupee notes be Rs. 10 X 100 = Rs. 1000

Q52.

If 3x - 5y = 5 and | x | = | 5 | then (x+y) = ? |

x + y | 7 |

(a) 7

(b) 9

(c) 11

(d) 12

**Answer:** (a) 7

x | = | 5 |

x + y | 7 |

⇒ 7x = 5x + 5y

⇒ 2x - 5y = 0 ------- (1)

And 3x - 5y = 5 ------ (2)

(2) - (1) ⇒ x = 5

(1) ⇒ 2 X 5 - 5y = 0

⇒ -5y = -10

⇒ y = 2

Now x + y = 5 + 2 = 7

## Practice Test Exam

## GK Quiz Video